Hvorfor skal jeg nu bruge tid på netværk?

Alle mennesker har et netværk, og netværk fylder mere og mere i forretningsverdenen såvel som i medierne. Men hvad er et netværk, hvorfor er netværk pludselig så vigtige, hvad kan man bruge dem til og hvordan?

For godt 12 år siden inviterede en ung universitetsstuderende fem venner til et møde om en spændende forretningsmulighed. To blev væk og tre mødte op. De tre som mødte op, blev en del af teamet som stiftede Facebook sammen med Mark Zuckerberg. De to andre er stadig ukendte.

Mark Zuckerberg brugte sit netværk til at supplere sine egne kompetencer og nå de mål, han havde sat sig. Alle fem var blevet inviteret af Mark Zuckerberg fordi han kendte dem, stolede på dem og mente at de kunne bidrage til Facebook. De tre som mødte op forstod at pleje deres netværk rigtigt og byde sig selv til.

Du ved aldrig hvornår dit netværk tilbyder dig en gylden mulighed!

Et netværk er blot en gruppe af mennesker, man har et forhold til, og som man kan trække på, hvis der er behov for det og som kan trække på en selv. Det kan være formelt, som i en netværksgruppe, eller det kan være helt uformelt som venner og familie.

Netværk har altid eksisteret og har altid været et vigtigt værktøj for hvordan mennesker har drevet forretning, indhentet viden eller på anden vis skaffet sig muligheder eller kompetencer, som ellers ville være uden for rækkevidde. Før i tiden havde man de velkendte ”old boys clubs” som et godt eksempel på hvordan netværk fungerede. I dag ser vi formelle netværk som VL grupper og lignende. Der findes en uendelig lang række netværksarrangementer, såsom top mødet i Davos eller Bilderberg gruppen. Og naturligvis er der de mere løse netværksformer som findes på Facebook, Twitter med mere.

At netværk opleves som en voksende aktivitet skyldes flere ting. Netværk er blevet nemmere at ”administrere” og sætte i system via vores sociale medier, hvor især Linkedin er dominerende for professionelle erhvervsfolk. De samme sociale medier gør også vores verden mindre; det har aldrig før været så nemt at identificere og kontakte en mulig samarbejdspartner, sparringspartner, investor, osv. Endelig er det evigt stigende pres på karrieren, indtjeningen, omkostningen og effektiviteten med til at få os til at søge de bedste veje til succes. Det betyder også, at der er meget stor fokus på hvordan man bruger sit netværk og til hvad. Forskellen på den tilfældige ad-hoc baserede netværksbrug og den strukturerede tilgang er ganske væsentlig, og er ofte forskellen på succes eller fiasko.

For dem som ikke arbejder målrettet med netværk, findes årsagen typisk i en eller flere af følgende misforståelser:

  • Netværk er spild af tid og tager for lang til
  • At netværke er noget medfødt, enten gør man det eller også gør man det ikke
  • Et netværk bør formes naturligt og ikke gennem bevidste handlinger
  • Netværk er egoistiske og søger kun at udnytte andre
  • Det er alligevel kun de virkelig tætte relationer man får værdi af

Alle fem påstande er misforståelser baseret på begrænset viden om hvad netværk er og hvordan de fungerer. Vi vil opfordre dig til at udfordre alle fem udsagn i din egen kontekst. Du vil hurtigt opdage hvorfor der er tale om misforståelser, som holder dit netværk tilbage og dermed begrænser dine muligheder.

(Mangler du inspiration, så henviser vi til artiklen ”5 misconceptions about networking” fra Harvard Business Review, skrevet af Herminia Ibarra.)

I de kommende indlæg vil vi kigge nærmere på specifikke emner indenfor netværk, såsom hvor finder du dit netværk? Hvor gode er de? Hvordan og til hvad bruger du dit netværk og ikke mindst hvordan plejer du det?

© Copyright 2015